reede, august 26, 2016

Arvustame seekord publikut

Käisin mina eile vaatamas Tartu Uue Teatri sigahead menukit "Odysseia", mida on arvustatud juba igas endast lugupidavas väljaandes, ja seepärast ma lavastuse peentesse traagelniitidesse üldse ei sukeldu. Sain hoopis elamuse publikust ja seda ikka halvas mõttes, nagu oligi arvata.

Saime K-ga vast maha istuda, kui meie kõrval olevatest naisterahvastest üks hakkas seletama, kuidas tema käis eile ka, kus tema siis istus ja millest lugu ikkagi üldjoontes räägib ja nii. Aitäh selle eest sulle!

Kuna kohe etenduse alguses selgub, et tegemist on "teistmoodi" tükiga (aga tegelikult ikkagi mitte osalusteatri kui sellisega), siis peale mõningast kahtlemist läheb eestlane lahti. Ta topib hullunult toitu suhu (ta on ikkagi maksnud, eksole!) ja arendab näitlejaga lolli vestlust (ah, et sardiinid, ma mõtlesin, et rääbis on). Ennast aitab avada muidugi kaks klaasi etenduse käigus publikule pakutavat veini. 

Kui eestlane aga ükskord suu lahti saab tehtud (teatris etenduse ajal, kujutage pilti!), siis kinni see enam ei jää. Nagu üldse. Artistid paluvad kindlatel hetkedel teksti kohaselt isegi eraldi vaikust ja see seisab külastajal meeles täpselt 3 sekundit, sest siis jätkub "...ilmaga on täna ikka vedanud..." ja "...Maret helistas mulle eile ka...". Kui juhtub, et mõni näitleja näitleb, siis külastaja ehmatab ja jagab oma jahmatust ka kaaslasega "...kas see buss ei pidanudki ära sõitma vä?". Teatrisse tulnu ei taltu isegi sellest, et näitleja ka samal ajal räägib ja teda ei ole eriti hästi kuulda - ongi rohkem põhjust ise vestlust arendada. 

"Näe, seal on see koer.." ja "...haha, pagulane..." saadavad mind ilmselt veel mõnda aega selle etenduse peale mõeldes. No ei tea mina, kas süüdi on vein või mis, aga lõpupoole jääb möla õnneks siiski veidi vaiksemaks (said kaineks äkki?) ja saabki peaaegu etendust nautida. Kuigi üksikud vajalikud infovahetused ("...selle rõdu on nad küll etenduse jaoks sinna ehitanud...") viiakse läbi ka siis. Aga kui jälle pimedas saalis istumiseks läheb, saab eestlane aru, mis teatris teha tuleb - vait olla ja etendust vaadata, jajaa...

Kommentaare ei ole: